вівторок, 29 вересня 2015 р.

Будителі Свободи й Незалежності

 Розуміння політичних та соціальних процесів, що відбуваються в українському суспільстві неможливе без погляду у минуле. Становлення Української держави - це тернистий шлях, сповнений болем народу, його відчайдушною боротьбою.
В рамках вивчення предмету Історія України вчитель Безверха Тетяна Миколаївна запросила працівника Кам'янського державного історико-культурного заповідника Олександра Мушту, який презентував для учнів 11-х класів ліцею важливу сторінку нашої історії - утворення й діяльність наймасовішої суспільно-політичної організації кінця 80-х – поч. 90-х рр. ХХ ст. – Народного Руху України.
Ліцеїсти коротко ознайомились з передумовами, причинами, роботою й функціями НРУ, дізнались про найбільші заходи й акції, влаштовані “рухівцями” в Україні (“Ланцюг єднання” 21.01.1990 р., встановлення хреста на Аскольдовій могилі, святкування 500-річчя українського козацтва у 1990 р., акції протесту 1990 – 1991 рр. та ін.). Численні фото, відеосюжети доповнили враження про масштабність дій НРУ в 1989 – 1991 рр., наглядно демонструючи якою ціною нам далася Незалежність.
Окремою частиною заняття стала розповідь про діяльність НРУ в Кам’янці й районі. Наш місцевий осередок Руху утворився навесні 1990 р. й впродовж року зробив чимало для підняття національно-патріотичних сил, сприяючи підготовці світогляду та розповсюдження демократичної течії й у наші терни (встановлення пам’ятника жертв голодомору в березні 1990 р. у с.Коханівка, акція до 500-річчя козацтва у Кам’янці тощо). Очільники Кам’янського Руху – О.Нестерчук, І.Моца та ін.
Пам’ятаймо ціну свободи та українських героїв!

Немає коментарів:

Дописати коментар